6 tips voor uit eten met een allergie

Buiten de deur eten blijft soms ingewikkeld. Kies maar eens iets van de menukaart als je geen gluten, lactose en het liefst geen vlees eet. Toch ga ik regelmatig ergens lunchen of dineren! Hoe? In deze blog geef ik je 5 makkelijke tips.

Belangrijk; Overleg altijd goed met het personeel en check hoe streng ze zijn met gluten hygiëne bijvoorbeeld. Ik word zelf niet ziek van sporen van gluten, wat betekent dat ik iets losser kan zijn met het uitkiezen van een restaurant. Wil je extra tips? Lees mijn 8 favoriete lunchplekken in Amsterdam.

6 Tips voor uit eten met een allergie


1. Kies voor Aziatisch eten
Eigenlijk wonen we op een verkeerde plek. In Westers eten wordt vaak gebruik gemaakt van lactose en gluten. Ga dus op zoek naar tentjes met eten van ver; Thais, Indiaas of Maleisisch bijvoorbeeld.

2. Google je allergie + de stad waar je gaat eten
Op internet kun je vaak bij alle restaurants het menu online vinden. Je kunt direct scannen of er een gerecht voor je tussen zit. Het nadeel is dat een simpele salade op de kaart ervoor kan zorgen dat het restaurant al een stempel “glutenvrij” kan krijgen. Dus check het altijd goed. Misschien is het eerste restaurant nog geen succes maar ik zie het als een leuke uitdaging om er een paar te proberen.

3. Overleg met personeel
Informeer een aantal dagen van te voren (door te bellen/mailen). En bespreek je dieetwensen. Geef goed aan wat je allergieën zijn en bedenk alvast een oplossing voor het probleem. Jij weet vaak beter wat er weggelaten moet worden en wat er toegevoegd kan worden aan een gerecht (anders wordt een maaltijd soms wel heel saai). Mijn ervaring is dat er vaak een hoop mogelijk is, als je maar helder uitleg geeft over wat je nodig hebt.

4. Vraag anderen om hulp
Informeer je gezelschap over je allergie en het feit dat het soms wat langer zoeken is naar een geschikt restaurant. Vaak hebben andere mensen goede ideeën. Vooral als anderen de stad goed kennen en jij niet. Als je uiteindelijk een leuk, gezellig tentje hebt gevonden waar je ook nog kan kiezen op de kaart voelt dat echt als een overwinning. En geen buikpijn achteraf blijft een heel fijn gevoel!

5. Neem zelf eten mee in je tas
Ik heb altijd een appel en 2 crackers met pindakaas bij me. Ik eet soms nog even snel iets kleins voordat ik ga lunchen of als de kaart tegenviel kan ik na het bezoek aan het restaurant nog even extra’s eten. Het zorgt ervoor dat je geen grote trek hoeft te hebben.

6. Het komt goed!
Ik kan uiteindelijk overal wel iets eten. Soms is dat dan een simpele & veel te dure salade. Helaas is dit nog weleens het geval als je allergieën hebt. MAAR! Gezond & clean eten is steeds meer upcoming. Ook mensen zonder allergieën willen steeds meer puur eten, en daar hebben wij dan weer geluk mee!

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het vooral weten in een reactie!

↓ Links: Coffee and Coconuts (Amsterdam) Rechts: Bagels & Beans (door heel NL) ↓

Geef een reactie