Over mij

Hey! Wat tof dat je op mijn website terecht bent gekomen. Op Food by Moon deel ik recepten die laten zien dat onbewerkt eten niet moeilijk hoeft te zijn. Alles is glutenvrij, onbewerkt en vegan ☾. Daarnaast schrijf ik over persoonlijke groei.

Mijn naam is Margit, ik ben 32 jaar en woon in Groningen. Vijf jaar lang eet ik nu grotendeels glutenvrij, vegan en veelal onbewerkte producten. Van tevoren had ik niet kunnen bedenken dat voeding zoveel impact zou hebben in mijn lichaam en onverwacht; op mijn mentale gezondheid. Emoties zijn stabieler, mijn suikerbehoefte is afgenomen, mijn acne is grotendeels verdwenen en ik heb meer energie. Misschien wel het meest opvallend; mijn dagelijkse buikpijn is weg. 

Terug naar een jaar geleden, in de Spaanse bergen, vlakbij Malaga.
Ik zit op een dun paars yoga matje, zo eentje dat je langzaam de harde koude ondergrond van de betonnen vloer er dwars doorheen voelt. Het is niet zo warm als ik had verwacht in oktober in Zuid-Spanje. Om mij heen zitten zeven andere onbekende mensen in een kring, in dezelfde houding op een identiek matje. Met deze mensen zit ik hier een hele week, zonder ook maar een woord met elkaar te wisselen. Een week lang geen communicatie met de (aardig ogende) onbekende mensen. Geen contact met het thuisfront, ik heb mijn telefoon uitgezet en weggestopt in mijn koffer om niet in de verleiding te komen. Mijn dagen bestaan uit mediteren, buiten, binnen, lopend en zittend (nog steeds op dat matje). Maar dan ben je dus alleen met je gedachten en gevoel. Gek en af en toe voelt het absurd. Maar het was tijdens deze retraite dat het idee voor Food by Moon is ontstaan.  Ik wil schrijven, delen en verbinden.

Toen ik 23 werd kreeg ik een zware blessure aan mijn voet waardoor ik minder goed kon bewegen. De impact op mijn leven was groot, ik moest opzoek naar een andere hobby omdat ik niet meer kon basketballen. Iets wat ik van jongs af aan had gedaan, de hoek van de tuin bij mijn ouders was zelfs betegeld en omgetoverd tot een basketbalpleintje. Een kleine hoek met gewone grijze stoeptegels, een basket begroeid met klimop, er zijn oneindig veel wedstrijdjes gespeeld. Ik wist niet beter dan dat ik na school ging trainen en in het weekend had ik een wedstrijd. Nadenken over andere hobby’s was nooit echt nodig geweest.

Na het krijgen van mijn blessure ging ik opzoek naar goede zelfzorg en een levensstijl die beter paste bij de situatie waar ik in zat. Deze weg bestond uit veel weerstand en boosheid. Het is een periode geweest waarin ik afscheid heb moeten nemen van hobby’s en activiteiten. Tegelijkertijd was er onbewust langzaam ook een nieuwe weg aan het ontstaan. Ik heb gezien dat er soms pas nieuwe dingen op je pad komen als je (noodgedwongen) andere stukken van je leven moet afsluiten.

Het basketbalpleintje is uit de tuin, de tegels zijn weg. Het gras wat ooit onder deze stenen lag, groeit langzaam weer terug. Je weet dat het pleintje daar ooit zat maar je kunt het je haast niet meer voorstellen. Je mist het niet meer. Mijn leven is veranderd en ik durf voor het eerst te zeggen dat ik niet terug zou willen naar mijn leven van toen.

Yes, terug naar het eten! Mensen hebben vaak het idee dat het ontiegelijk veel werk is om onbewerkt te koken en maaltijden te bereiden. En ja, in het begin was dat het zeker. Maar je wordt steeds slimmer en voor mij werd het ook leuker om recepten om te vormen zodat ik er achteraf geen buikpijn van kreeg. Je leert je lichaam kennen, welke producten reageer ik goed op, waar krijg ik energie van? En na welke gerechten krijg ik buikpijn of een opgeblazen buik. Omdat mijn eetpatroon & groeiproces goed helpen bij mijn lichamelijke herstel deel ik het graag met je en hopelijk kun jij er inspiratie uit halen! ❥

6 Replies to “Over mij”

 1. Wat mooi geschreven Margit, recht uit het hart! En mooie site, ik ga me abonneren!! Liefs Machteld.

  1. Dankjewel Machteld, dat vind ik echt super leuk om te horen.
   Tof dat je het gelezen hebt & dat je geabonneerd bent op de nieuwsbrief!
   Heel veel liefs!!

  2. Hallo Margit

   Wat een leuk stukje “over mij” is dit. Het leest lekker weg, een prettige schrijfstijl heb je. En gevoel voor beeld (mooie foto’s). Ga zo lekker door.

   Collega van je moeder
   Feel Good eter
   Flexitariër
   Gaat voor een duurzame en sociale wereld
   Michiel Kostermans

   1. Dank voor het compliment Michiel!
    Leuk dat je het gelezen hebt. Mooi om te zien wat voor acties jullie doen via de website voor een duurzame en sociale wereld, inspirerend om te zien. En zeker een onderwerp waar mijn interesse ook ligt:)

 2. Alice Hulzebos zegt:

  Wat een prachtig geschreven levensverhaal!
  Het is ontroerend, open ,en herkenbaar!
  Ook vind ik het heel moedig om confrontaties met jezelf aan te gaan.
  Een goede basis met inzicht in je lichaam en je leven.

  1. Hee Alice, wat zeg je dat mooi. Inzicht in je lichaam en je leven.
   Dank voor het mooie compliment, leuk om te horen nu ik net begonnen ben. En ik denk inderdaad dat het voor meerdere mensen herkenbaar is, een inspirerende gedachte:)
   Liefs!

Reacties zijn gesloten.