Quinoa gezond?

Foto: Denise Johnson

Ik moet eerlijk bekennen dat voordat ik dit artikel begon te typen nog steeds niet wist hoe je het uitsprak. Ik maakte er altijd quiNOA van en ik koos eigenlijk vaker voor rijst of pasta om een maaltijd te maken. Tot vorige week op vakantie. KIEN-wa, zo spreek je het uit, is makkelijk en snel om klaar te maken. Voeg wat korrels toe in een laagje water & laat koken voor 20 minuten, maak wat groente klaar in de oven & je kunt eten! Quinoa is glutenvrij maar hoe gezond is het eigenlijk?

7 Gezondheidsvoordelen van quinoa

1. Quinoa is erg voedzaam
Quinoa is officieel geen graan maar een zaad, er zijn drie hoofdtypes; de witte, rode en zwarte. De korrels bevatten veel eiwit, vezels, mangaan, magnesium, fosfor, foliumzuur, koper, zink en kalium. Daarnaast zijn de zaadjes niet genetisch gemodificeerd en glutenvrij. Vanwege de vele belangrijke voedingsstoffen staat quinoa vaak in het lijstje van volkorengranen.

2. Bioactieve stoffen

Quinoa bevat zeer veel flavonoïden, simpel uitgelegd zijn dit krachtige plantaardige antioxidanten met veel gezondheidsvoordelen. Het werkt onder andere ontstekingsremmend en antiviraal.

3. Bevat veel vezels

Quinoa bevat veel meer vezels dan de meeste granen. Het zijn vooral onoplosbare vezels, deze zijn niet even gezond als de oplosbare variant. Toch is de oplosbare vezelinhoud nog altijd 1,5 gram per 100 gram.

4. Veel eiwit met alle aminozuren
Quinoa bevat veel eiwitten vergeleken met de meeste andere plantaardige voeding en het bevat alle essentiële aminozuren (de belangrijke bouwstenen van een eiwit) die we nodig hebben. Het komt neer op 4,5 gram eiwit van goede kwaliteit per 100 gram, het is dus een ideale eiwitbron voor vegetariërs en veganisten.

5. Bevat veel mineralen

Quinoa bevat een hoog gehalte aan magnesium, kalium, zink en ijzer. Deze mineralen krijgen mensen al gauw te weinig van binnen. Wanneer je quinoa laat weken of ontkiemen worden de mineralen nog beter opgenomen door het lichaam.

6. Vol met antioxidanten

Quinoa bevat veel antioxidanten, stoffen die vrije radicalen neutraliseren. Als de zaden eerst kunnen ontkiemen zal dit effect toenemen.

7. Goede toevoeging aan een gerecht

En het laatste punt; quinoa is heel lekker & past heel goed in verschillende gerechten. Soms kan het slim zijn om de korrels eerst af te spoelen zodat ze geen bittere smaak krijgen. Makkelijk, snel & voedzaam dus! ↓

Bron:

Geef een reactie