Ik eet 2 jaar Vegan & Glutenvrij!

Terwijl ik dit schrijf zit ik op vrijdagmiddag aan de eettafel. Naast mijn laptop ligt mijn agenda opengeslagen en de zaterdag van deze week knalt van het blauw witte lijntjes papier. Met een roze stift en in koeienletters lees ik: Zaterdag 7 november TWEE JAAR VEGAN & GLUTENVRIJ! Wanneer deze blog online komt, is het precies twee jaar geleden dat ik een beslissing maakte die een vrij grote impact op mijn leven zou hebben.

Toetjes-haat & de spoedeisende hulp

Al jaren was ik geen fan van toetjes na het avondeten. Ik sloeg ze altijd af, hoe lekker het ijs of de yoghurt er ook uit zag. Best ongemakkelijk om altijd nee te moeten zeggen, ik wist eigenlijk ook niet zo goed waarom ik langzamerhand een hekel begon te krijgen aan het dessert. Ik wist wel dat ik na het avondeten regelmatig een half uur tot uur op de bank moest liggen. Als een bolletje opgehoopt, wachtend tot de helse buikpijn voorbij ging.

Ik was eigenlijk nooit bewust bezig met voeding, at bijvoorbeeld niet veel fruit (ik vergat het mee te nemen naar werk) en mijn groente inname was nou ook niet bepaald hoog. Ik at veel kaas, eieren en kwark omdat ik regelmatig sportte, zo’n vier keer in de week basketbal en hardlopen. Maar na zo’n maaltijd leek het altijd alsof ik minder energie had. Het werd normaal om na maaltijden even te moeten liggen, ik wist niet beter.

Zelfs na een bezoekje aan de spoedeisende hulp met de ergste pijn in mijn darmen, die ik ooit had ervaren, werd er door de dokters niks gevonden wat de heftige steken zou kunnen veroorzaken. En ging ik gewoon weer terug naar huis.

Therapeut & brandnetel thee

Ik liep vast in de medische wereld en besloot een Natuurgeneeskundig therapeut te bezoeken. Hij hoorde mijn klachten, bekeek mijn voedingspatroon en stelde voor om eens te proberen om geen gluten (brood!) , lactose (de toetjes!) en ei meer te eten. Ik kreeg voedingsinstructies, supplementen en het boek Medical Medium mee naar huis. Voor het eerst in mijn leven bezocht ik een biologische winkel en kocht voor mijn doen hele gekke dingen zoals brandnetel thee & bleekselderij.

Ondanks ik het moeilijk vond om mijn weg in deze nieuwe voedingswereld te vinden begon ik met onderzoeken. Want wat kon ik in vredesnaam nog wel eten?! Ik leerde veel over voedzame voeding in plaats van alleen maar eten wat vult. En eigenlijk wist ik al na 1 dag dat ik nooit meer terug wilde naar het oude patroon van veel brood en zuivelproducten. Mijn buikpijn verdween namelijk, of in ieder geval, hij was er nu maar één keer per maand. Zoals het hoort. Ik kreeg veel meer energie en onverwachts verdween zelfs mijn acné. Na jaren kreeg ik weer een regelmatige cyclus en mijn regelmatige blaasontstekingen werden verleden tijd.

Intuïtief leven

Het werd een hobby om allerlei lekkere recepten op te zoeken, meer tijd te besteden aan voeding, heerlijk te koken en te bakken. Zo ontstond al vrij snel Food by Moon. Ik verdiepte me in intuïtief eten en goede zelfzorg. Niet alleen goed eten maar ik was ook elke dag bewust bezig met beweging in de buitenlucht. Een stukje wandelen en later zelfs weer hardlopen. Iets wat ik vijf jaar niet had gekund vanwege de forse pijnklachten.

Ooit nog een bak kwark?

Hoe lang ga je dit nog doen Mar? Deze vraag kreeg ik in het begin super vaak maar nu weet iedereen denk ik wel dat dit voedingspatroon voor mij het nieuwe normaal is geworden. De kans dat ik ooit nog een bak kwark weg eet is denk ik héél klein. Ik maak nog wel eens een foutje door iets van gluten binnen te krijgen en de buikpijn die twee jaar normaal was, voelt nu echt ondraaglijk. Dus is dit vol te houden? Jazeker, als je maar weet waar je het voor doet.

Helende kracht van voeding

Natuurlijk is ieder mens anders. Wanneer je klachten hebt kun je onderzoeken welke voedingsstoffen je misschien heftig op reageert. Ik hoor steeds vaker om me heen dat mensen eigenlijk lactose niet goed kunnen verdragen. Ik heb mijn voeding onder begeleiding onderzocht, samen met een Natuurgeneeskundig therapeut en dat hielp enorm. In mijn eentje was het moeilijk geweest om de stap te zetten om het voedingspatroon zo om te gooien en geen voedingstoffen mis te lopen. Ik deel mijn verhaal vooral om je te laten inzien wat pure en natuurlijke voeding met je lichaam en klachten (als je die hebt) kan doen. In mijn geval kreeg ik er erg veel voor terug ❥

Geef een reactie