Het begin

– ??????? –

Start FBM juni 27, 2019

Een idee veilig in mijn hoofd, het zit er al jaren en ik heb er nooit iets mee gedaan. Je kent het wel, geen tijd, te druk, geen zin? En eigenlijk was het antwoord simpel.. Niet durven.

Donderdag is mijn idee wat tot nu toe volop leefde in mijn hoofd, steeds meer in het echt gaan leven. Er is een naam, een logo en een website. Het maken gaat vanzelf, dit is iets wat ik al jaren wil. Per dag groeit het idee en elke week wordt mijn droom een beetje meer echt.

Er is alleen een klein ding. Het delen. Mijn ideeën de wereld in brengen leek mij dood eng. En heel eerlijk, dat vind ik vandaag de dag nog steeds. Opkijken naar mensen die zichzelf volledig durven neer te zetten. Een eigen bedrijf beginnen, een idee uitwerken, die grote reis maken waar je van droomt. Blijvend in mijn comfort zone en steeds opkijken naar de mensen die WEL hun idee nastreven. Rustig op de bank blijven zitten met Moon (kat) op de bank en Food by Moon (website) in mijn hoofd.

‘s Avonds voel ik onzekerheid, bang wat anderen van mij vinden. Angst dat het idee niet slaagt. Wanneer is mijn idee eigenlijk een succes? Door deze gedachten heb ik al gemerkt dat acuut alle creativiteit verdwijnt en alle energie weg wordt geslurpt in een donker hol vol met negatieve gevoelens.

Ik besluit een serie avond te houden. Op Casa de Papel na kijk ik eigenlijk nooit Netflix. En dat kijk ik samen. Ik overweeg stiekem alvast vooruit te kijken. Dan komt Brene Brown voorbij met een TED talk. Het gaat over kwetsbaarheid. Haar naam komt me bekend voor en ik zet de aflevering aan.

De inhoud van de documentaire kon niet op een beter moment voorbij komen, The call to courage is de titel. Brene Brown heeft onderzoek gedaan naar de meest complexe emoties en sociale interacties: kwetsbaarheid, schaamte en empathie.
Wat is er nodig om moed boven comfort te stellen in een cultuur die wordt gedefineerd door schaarste, angst en onzekerheid?

In de samenleving waarin we nu leven zijn we ons vermogen kwijtgeraakt om met ongemak om te gaan. Dingen die we ongemakkelijk vinden stellen we uit, gaan we uit de weg of erger nog; we verdoven onszelf. Dit staat ons in de weg in het hebben van hechte relaties. “Kwetsbaarheid is moeilijk en eng, maar lang niet zo eng als je later afvragen wat er gebeurd zou zijn als je wel ‘in de arena was gaan staan”.

Dit is dus precies het punt waar ik nu sta. Ga ik mijn website echt online zetten? Wat vinden anderen? Maar wat als ik het niet doe, en mij altijd zal afvragen wat er was gebeurd als ik WEL online was gaan schrijven. Wat kan het me brengen? Goed.. ik kijk verder.

Waarom laat je je raken door mensen die zelf niet uit hun comfort zone komen maar wel kritiek hebben op de stappen die je zelf aan het nemen bent om wel de arena in te gaan. Dat is simpelweg makkelijk praten voor hen.

Een mens maakt de grootste vooruitgang als je uit je comfort zone komt. Iets wat niet vanzelf gaat, daar is natuurlijk moed voor nodig. Brown benadrukt dat ‘kwetsbaarheid niet gaat over winnen en verliezen, maar om de moed om er te zijn als je de uitkomst niet kunt beheersen. En als laatste, het is niet de vraag of je gaat falen. Je GAAT falen, het hoort erbij, daardoor ontstaat groei. Durf te gaan en durf te doen. De dingen die je altijd al wilde doen.

Ik besluit de zinnen uit de documentaire op te schrijven en mezelf eraan te herinneren wanneer ik angst voel en niet meer vooruit durf te gaan.
Het voelde haast alsof ze rechtstreeks tegen mij aan het praten was, de angsten die ik heb om iets nieuws te starten hebben dus meer mensen. Iedereen gaat door hetzelfde stuk en we vinden allemaal maar iets van elkaar. Regelmatig heb ik een mening over mensen die wel zichzelf opvallend neer zetten in de wereld. Het spiegelt duidelijk iets wat ik zelf niet durf.

En ik ben vast niet de enige. Soms is het simpelweg doodeng om iets nieuws te beginnen, om stappen te zetten die je al lang in je hoofd hebt maar niet durft. Maar is het niet al een succes dat je een stap hebt genomen? Zonder de uitkomst. Zonder het resultaat? Je bent gegaan, je hebt je angst overwonnen en vaak kun je de uitkomst van een nieuw begin niet beheersen. Durf & onderneem en we hoeven ons niet te laten leiden door de mening van anderen.

Teddy Roosevelt “Je kunt niet echt dapper zijn zonder kwetsbaarheid”.

Brene Brown – The call to courage

6 Replies to “Het begin”

 1. Wat een mooie site Margit! Goed en knap dat je dit gedaan hebt. Ik ben niet van het vegan en glutenvrij koken, maar het chocolade bananenbrood en pannenkoeken klinken wel heerlijk in mijn oren.
  Ik volg je ook meteen op ‘insta’. Superleuk om over je en jou recepten te lezen!! Veel plezier ermee!
  Liefs Esther.

  1. Hee Esther,
   Dankjewel! Wat leuk dat je een berichtje achter laat & dat je me volgt!!
   Haha dat snap ik wel hoor, maar die 2 recepten zijn ook heel lekker 😉
   Liefs!

 2. Lieve Margit, wat een mooie site en wat prachtig dat je uit je hoofd, – in het leven stapt. Geniet ervan!! Wij gaan het doen van je recepten en inspiratie!

  1. Dankje Tom & Julia! Snel een recept uitproberen bij jullie?
   Inderdaad uit je hoofd, daar heb ik wel wat hulp bij gehad om dat te durven, door de kaartjes & gesprekken:)
   Liefs!!

 3. Wat een mooie website!
  Met heerlijke recepten, mooie foto’s en het verhaal van jouw persoonlijke groei is zo goed om te delen! Hopelijk help je hier weer anderen mee.
  We genieten graag mee, van het heerlijke eten!!
  Heel veel succes!!
  Layla.

  1. Yes! Er komen nog veel nieuwe lekkere gerechten aan:)
   Dankje ❥

Geef een reactie