Zoete aardappel gezond?

De afgelopen maanden heb ik regelmatig recepten met zoete aardappel gemaakt. Een romige stamppot of een gevulde zoete aardappel uit de oven. Zo lekker! Ik houd van de zoete smaak, de smeuïge substantie en het feit dat mijn maaltijd op een gezonde manier goed vullend is. Door de zoete aardappel toe te voegen aan een gerecht zorgt dit ervoor dat ik langer een vol gevoel heb. Ik eet deze groente regelmatig, als lunch of bij het avondeten. De zoete bataat, is geen echte aardappel maar valt officieel in de categorie groenten. Hij is er in allerlei kleuren; geel, oranje, paars en wit. Maar hoe gezond is deze “plant uit de Windefamilie” eigenlijk?

7 Gezondheidsvoordelen van de zoete aardappel:


1. Gezond voor het hart
Een zoete aardappel bevat vitamine B6 en Kalium. Vitamine B6 is betrokken bij het afbreken van homocysteïne. Aderen kunnen door dit aminozuur verharden. Kalium zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam en verlaagt de bloeddruk.

2. Veel verschillende vitaminen en mineralen
Een zoete aardappel bevat fosfor, ijzer, koper, selenium, zink, jodium, B-vitaminen en vitamine E. De gewone aardappel scoort alleen hoger in vitamine B6 en foliumzuur. Dit betekent dat de zoete aardappel meer gezonde voedingsstoffen bevat.

3. Prebiotica
Uit onderzoekt blijkt dat de paarse zoete aardappel een prebiotische werking kan hebben. Het zorgt voor een snelle toename van goede darmbacteriën. Bijvoorbeeld na gebruik van antibiotica kan de darmflora behoorlijk verstoord zijn, prebiotica zorgt voor een sneller herstel.

4. Lage glycemische index
Ondanks de zoete smaak van de zoete aardappel hebben ze een iets lagere glycemische index dan de gewone aardappel. Hierdoor komen suikers langzamer in het bloed terecht. Dit zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel en dus ook je energieniveau.

5. Spijsvertering
Zoete aardappels bevatten meer vezels dan de gewone aardappel. Het is belangrijk om voldoende vezels te eten voor gezonde darmen en een goede spijsvertering.

6. Geen nachtschade
De zoete aardappel is een groente en wordt ook wel een plant uit de Windefamilie genoemd. Terwijl de gewone aardappel behoort tot een andere familie, namelijk de nachtschadeplanten. De nachtschadeplanten worden in verband gebracht met chronische pijn en ontsteking (bijvoorbeeld mensen met reumatische aandoeningen). De zoete aardappel is dus een goed alternatief voor mensen die daar last van hebben.

7. Medicinale werking
Een zoete aardappel bevat van veel voedingsstoffen meer dan de gewone witte aardappel. De paarse zoete aardappel heeft zelfs bewezen medicinale werkingen.
Conclusie van dit verhaal; het is aan te raden om vaker te kiezen voor een gerecht met zoete aardappel! Hieronder kun je een aantal recepten vinden:

Bron

Zoete aardappel uit de oven // Zoete aardappel stamppot // Zoete aardappelfriet met Vegan Mayonaise

2 Replies to “Zoete aardappel gezond?”

  1. Dit is zeker een reden om nog wat vaker de Zoete Aardappel op het menu te zetten!!

Geef een reactie