Blauwe bessen gezond?

Foto: Jess Bailey

Elke dag eet ik zoveel mogelijk verschillende soorten groente en fruit. Het is haast een hobby geworden om te lezen over voedingsstoffen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Door middel van gezonde en gevarieerde voeding kunnen we ons beter voelen, meer energie hebben en minder snel ziek worden. Vandaag informatie over de blauwe bes, een zoete en voedzame fruitsoort.

Tip: Biologische blauwe bessen zijn minder bespoten met chemicaliën & ik haal ze vaak als vriesfruit of vers bij een goedkopere supermarkt. Anders is een bakje al gauw aan de prijzige kant. Daarna kun je ze toevoegen aan een salade, smoothie, gezonde cake of havermout. Blauwe bessen bevatten weinig calorieën en hebben veel gezondheidsvoordelen. Ik heb er 6 op een rijtje gezet:

6 Gezondheidsvoordelen van de blauwe bes:

1. Veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën
Ze zijn rijk aan vitamine C en K. En bevatten calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Wat zorgt voor sterke botten. Daarnaast bevat de bes weinig fruitsuikers en is het een caloriearm tussendoortje met een bron van belangrijke voedingstoffen.  

2. Koning van de antioxidanten
Van alle soorten groenten en fruit bij elkaar hebben blauwe bessen de hoogste antioxidantenwerking. Uhm wat? Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen schade door vrije radicalen en onstabiele moleculen die de celstructuur beschadigen en bijdragen aan veroudering en ziekten.

3. Behoud van hersenfunctie en verbetering geheugen
De hoge hoeveelheid aan antioxidanten hebben veel lichamelijke voordelen. Zelfs voor de hersenen. Het verbeterd de hersenfunctie en gaat de leeftijdsgebonden achteruitgang tegen.

4. Bloeddruk verlagen
Het regelmatig eten van blauwe bessen kan de bloeddruk verlagen blijkt uit meerdere wetenschappelijke studies. Daarnaast heeft het fruit een positieve invloed op cholesterol waarden.

5. Spierschade helpen verminderen
Door de voedzame stoffen in een blauwe bes herstellen je spieren sneller. Perfect voor na een workout!

6. Urineweginfecties voorkomen

Het is algemeen bekend dat cranberry’s (sap of supplement) kunnen helpen om een urineweginfectie te voorkomen. Blauwe bessen bevatten dezelfde stoffen die ervoor zorgen dat bacteriën zich niet aan de wand van de urineweg kunnen hechten.

Bron

Direct aan de slag? Maak dan deze gezonde Vegan Blueberry Cake

2 Replies to “Blauwe bessen gezond?”

  1. Zo lekker en mooie gezondheids voordelen ?

    1. Goed om een keer te lezen hè! Ik vind ze ook heel lekker:)

Geef een reactie